Alle esker vafler, eller slik føles det i alle fall om man hører rundt om hva folk sier om de deilige platene som stekes i det velkjente vaffeljernet. Vafler har en sterk historisk posisjon i Norge, og mange tenker kanskje at vafler er en norsk oppfinnelse. Det passer jo tross alt perfekt med norsk brunost kuttet med norske ostehøvler. Hvis man tar et dypdykk i historiebøkene, er det imidlertid ikke slik at vafler stammet fra vikingene eller andre skandinaviske forfedre.
Vaflenes opphav stammer fra det gamle Hellas
Selv om man patriotisk sett sikkert skulle ønske at det var norske vikinger som startet å steke vafler, er det dessverre ikke slik. Vi må heller ta turen til sørkysten av Europa, nærmere bestemt Hellas. Det var nemlig de gamle grekerne som var de første som begynte å steke vafler. Det ble gjort ved å steke flate kaker lagt mellom to metallplater som igjen ble holdt sammen av et håndtak av tre. Grekerne ga disse kakene navnet obleios.
Underveis i middelalderen ble det utviklet vaffeljern med mønster, slik som vi kjenner de mønstrede vaflene i disse dager. I den tiden gikk det ofte mye stolthet i å lage stilige dekorasjoner på mønstrene, slik som våpenskjold og andre viktige emblemer. Deretter fikk de greske kakene navnet wafel, som betyr vokskake, og hinter til at rutemønsteret i vaflene ligner det man ser i en bivoks.
Tar vi turen til Frankrike rundt 1560, hadde det blitt så populært å steke vafler at det ble innført en regel som sa at det måtte hver 4 yards (3,6 meter) mellom hver bod som solgte vafler!
Den første norske vaffeloppskriften som man har kjennskap til i dag stammer fra 1700-tallet, og på denne tiden ble vaffeloppskriften også revolusjonert i takt med at prisene på sukker begynte å synke.
Vafler passer perfekt til enhver sosial setting
I dag passer vafler til de fleste settinger, enten man har bursdager, filmkos på kvelden eller en hyggelig familiestund på søndager. På samme måte som at noen ser på det å bestille snus på nett slik at de alltid har de klart i lommen til de skal i sosiale sammenkomster som helt naturlig, passer vaflene inn i de fleste sammenhenger.
Enkelte har også vaffeldager på jobb, spesielt hvis man spiser i kantiner, der det er vanlig at det tilbys vafler på fredager eller andre dager som skal markeres litt ekstra.
I dag finnes det mange ulike typer vafler
Selv om vafler er utbredt i de fleste verdensdeler, er det på langt nær slik at alle vaffeltyper ser like ut. De tynne vaflene vi har i Norge er typisk for Skandinavia. I andre land finnes vaflene i tykkere form, noe som gjør at de kan få en helt annen smak og fasong. Det som uansett er helt klart, er at nordmenn elsker vafler, og mange ser nesten på det som en nasjonal dessertrett. Så stek i vei og nyt vaflene!