Du har akkurat brukt poteten til å slikke i deg de siste dråpene av den gode smørsausen på tallerkenen. Når kelneren kommer med menyen angrer du på kalori festen – og avstår fra dessert.
Mange ser ikke en gang på dessertene når de bestiller hovedretten på restauranten. Det burde de kanskje ha gjort, for en undersøkelse viser at nesten alle som har valgt en fet dessert velger et sunnere alternativ som hovedrett, hvis de har sett dessertene først.
Psykologi
Forskere plasserte dessertene først i menyen for en testgruppe. Det viste seg at nesten alle spiste sunnere hovedrett fordi de hadde sett på dessertene først i menyen. De som så en fet ostekake i begynnelsen av menyen, hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å bestille den lettere hovedretten, enn de som så ostekaken på slutten av menyen.
Gruppen som fikk normale menyer med dessertene bakerst, endte nesten alle opp med et høyere kaloriinntak. På den annen side, Dersom restauranten hadde hatt et større utvalg av såkalte sunne desserter, er det ikke sikkert at utfallet ville blitt slik. Desserter kan nemlig være en del av et sunt, livslangt spisemønster. Du kan spise dessert hver dag hvis du gjør det riktig.
Dessert er en en av livets viktigste gleder, men inneholder som oftest mengder av sukker og fett. Nesten alle desserter er de reneste kaloribomber sammenlignet med annen mat, men det finnes hederlige unntak. Trikset er som oftest å bruke naturlig søte ingredienser, slik man ofte gjør i de beste franske desserter.
Sunt og imponerende
Et av de beste eksemplene er dadler, kjent som naturens eget godteri. Når det er sagt inneholder dadlene mye sukker, men det er sunt, naturlig sukker. Dadler kan brukes i søte fruktsalater, kaker eller spises slik de er. Visste du at man med dadler faktisk kan lage en fløteis helt uten sukker? Det er til og med lettere enn du tror, men det kan ta litt tid.
Mange dadler må nemlig bløtlegges før de kan brukes, noe som gir deg et pust i bakken underveis i dessertlagingen. Du kan ta husvasken, spille spill i et live casino eller på mobilen for å få tiden til å gå eller oppdatere deg på dagens nyheter. Du kan også lene deg tilbake i godstolen å bare slappe av frem til dadlene er mykgjorte og klare til bruk.
Naturlig sødme
Frukt går fra surt til søtt på grillen. Prøv å slenge på noen skiver ananas, banan, eple eller pære. Det er ingenting som er sunnere enn frisk frukt, og på grillen lokker man fram dessert følelsen fordi frukten blir søtere. Grilling reduserer vanninnholdet og fremhever smaken, samtidig som den karamelliserer fruktens naturlige sukker.
Frukt har flere originale tilberedning muligheter enn det folk ofte tenker på. For eksempel er frossen banan, kiwi og mango både søtt, sunt og populært, spesielt for de yngre.
Når du serverer sunne desserter bør du merke deg at det en person anser som sunt, ikke er det for en annen. For eksempel er de som unngår gluten ikke så opptatt av sukkerinnholdet.
Hvis man lykkes i den riktige kombinasjonen kan man ifølge NRK spise dessert med god samvittighet.