Før vi setter i gang med en slik liste vil vi gjerne nevne med en gang at dette er høyst subjektivt. Det er alltid tilfellet når det kommer til mat og drikke, selv om visse matretter og kaker er mer populære enn andre. Men det kan uansett være greit å bli kjent med nye kaker, om man ikke har hørt om dem før!
OG da kan det fort vekk hende at du får en helt ny smaksopplevelse. Her er våre fem favoritter, og dette er altså høyst subjektivt:
Prinsessekake
Prinsessekaken er en nasjonal stolthet for Sverige, og ble navngitt på grunn av sin popularitet blant prinsessene. Det som gjør denne flerlags svampekaken spesiell er det grønne topplaget med marsipan. Inni finner du vaniljekrem, bringebærsyltetøy og et tykt lag med pisket krem, noe som gjør det til en svært god smaksopplevelse.
Rent estetisk sett er det kanskje den fineste kaken på denne listen, og verdt å teste!
Kleinur
I andre nordiske land blir kleinur, også kjent som klenät, klena, klejne, kleina, kleyna og fattigmann, ofte servert som en julegodbit. Men på Island er det så populært at du stort sett kan finne det hele året. Kleinur er lett søtede smultringer med et hint av kardemomme og muskat, som deretter stekes og drysses med kanelsukker.
En skikkelig favoritt blant mange, spesielt de som ikke har spist mye mat fra Island før!
Lefse
Vi må nevne lefsen. For selv om det ikke er en kake i den tradisjonelle forstand, er det bakverk. Det er mye historie bak opprinnelsen til Lefse, noen sporer den tilbake til vikingtiden. En blanding mellom pannekake og flatbrød, Lefse er en populær tradisjonsrett i Norge. Den er laget av potet, mel, egg, smør og sukker. Den serveres ofte velsmakende med lutefisk (lagret tørrfisk eller tørket, saltet sik), en annen norsk delikatesse.
Lefse er veldig populært i Norge, men det visste du nok!
Kanelboller
Dette er også noe som er ekstremt godt, og populært. Det er faktisk i Sverige den har sitt opphav. Kanelbollen er tradisjonelt mye mindre klissete og søt enn den populære amerikanske versjonen. En annen nøkkelfunksjon er deigen som er krydret med kardemomme. Ovnsbakt og toppet med korn av perlesukker, kanelbullar eller kanelsnegle er en klassiker som perfekt definerer skandinavisk enkelhet.
Spandauer
Populært kjent over hele verden som et dansk wienerbrød, eller ganske enkelt en dansk, er spandauer, som den heter i Danmark, en av Skandinavias mest ikoniske godbiter. Spandauer er et sprøtt, luftig og flassende bakverk med et mykt senter av dansk mandelmasse og et utvalg av vaniljesaus, bringebær eller aprikossyltetøy. Den er drysset med mandler og hvit glasur, noe som gjør den til en herlig søt snack til frokost eller bare som en ekstra godbit!